SEO optimizacija

Lokalni SEO

Lokalni SEO (Search Engine Optimization) je strategija optimizacije web stranica koja ima za cilj poboljšanje vidljivosti i rangiranja web stranica u lokalnim rezultatima pretraživanja. Ova vrsta SEO je posebno važna za poslovne subjekte koji žele privući lokalnu publiku i privući potencijalne kupce koji pretražuju informacije o proizvodima ili uslugama u njihovoj blizini.ž

Ključnih aspekati lokalnog SEO

Koristi se kako bi se poboljšalo rangiranje web stranica u rezultatima pretraživanja za lokalno relevantne upite. To uključuje pretraživanje sa lokalnim ključnim rečima kao što su „Restoran u Beogradu“ ili „Frizerski salon u Novom Sadu“. Cilj lokalnog SEO-a je doći do visokih pozicija u lokalnim rezultatima pretraživanja kako bi se privukla ciljna publika koja se nalazi u određenom području.

Google My Business profil

Google My Business (GMB) je besplatna usluga koja omogućuje poslovnim subjektima da kreiraju i upravljaju svojim online profilom na Google. Potrebno je osigurati ažuriran i potpun GMB profil sa relevantnim informacijama o poslovanju, uključujući adresu, radno vreme, broj telefona, fotografije i slično.

Lokalne ključne riječi

Identifikujte ključne riječi koje su relevantne za vaše poslovanje i lokalnu publiku. Uključite te ključne reči u meta opisima, naslovima, URL-ovima i sadržaju vaše web stranice kako biste poboljšali svoju lokalnu vidljivost.

Lokalne povratne veze – backlinkovi

Izgradnja povratnih veza sa lokalnih web stranica, kao što su lokalni direktoriji, industrijske udruge ili lokalni mediji, može pomoći u poboljšanju vašeg lokalnog autoriteta i rangiranja.

Recenzije i ocene

Podstičite svoje zadovoljne klijente da ostavljaju recenzije i ocene na vašem GMB profilu i drugim relevantnim platformama. Pozitivne recenzije mogu poboljšati vašu reputaciju i poverenje potencijalnih kupaca.

Lokalni sadržaj

Stvarajte sadržaj koji je specifičan za lokalno područje i zanimljiv vašoj ciljnoj publici. To može uključivati ​​blog članke, vodiče, infografike ili video zapise koji se fokusiraju na lokalne teme, događaje i rešavanje lokalnih problema.

Citacije

Osigurajte konzistentnost podataka o vašem poslovanju (naziv, adresa, telefonski broj) na različitim internet izvorima. To su tzv. „citacije“ i pomažu u izgradnji poverenja tražilicama i poboljšanju lokalne vidljivosti.

Lokalni sadržaj na web stranici

Na vašoj web stranici trebali biste imati stranice koje su posvećene lokalnim uslugama, lokalnim događajima, referentnim projektima ili iskustvima s lokalnim klijentima.

Pravilno izvršena lokalna SEO strategija može pomoći vašem poslovanju da se istakne u lokalnoj zajednici, privuče ciljnu publiku i poveća stope konverzije.