SEO optimizacija

Istorijat veštačke inteligencije

Sadržaj članka

Veštačka inteligencija (AI) je multidisciplinarna grana računarstva koja se bavi stvaranjem inteligentnih sistema koji mogu donositi odluke i izvršavati zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju. Razvoj veštačke inteligencije ima bogatu istoriju koja seže unazad nekoliko decenija. Evo pregleda razvoja veštačke inteligencije po dekadama:

1950

Koncept veštačke inteligencije postavili Mekulok i Pits, 1943. godine, u radu u kom se predstavlja model veštačkih neurona na bazi tri izvora.
Početak istraživanja veštačke inteligencije kao takve, vezuje se za objavu Alan Turingovog rada o mašinama koje misle, pod naslovom „Računari i inteligencija“.
Nekoliko godina kasnije stvoren je i prvi neuralni računar SNARC.
1956. godine održana je Dartmouth konferencija, koja se smatra prekretnicom za osnivanje veštačke inteligencije kao formalne discipline.

1960

U ovoj deceniji, istraživači su se fokusirali na razvoj simboličke veštačke inteligencije, koja se oslanjala na simboličko logičko razmišljanje.
Istraživanje je usmereno na jezičko razumevanje, problem rešavanja i kreiranje ekspertnih sistema.

1970

U ovoj deceniji, veštačka inteligencija doživljava „zimski san“ zbog ograničenja i teškoća u postizanju zadovoljavajućih rezultata.
Razvoj veštačke inteligencije usporava, a fokus se pomera na razvoj specifičnih algoritama i pristupa.

1980

Ponovno se javlja interes za veštačku inteligenciju, posebno u oblasti neuronskih mreža i ekspertnih sistema.
Pojavljuju se različiti algoritmi mašinskog učenja, kao što su genetski algoritmi i metoda potpornih vektora.

1990

Ova decenija je obeležena širim korišćenjem veštačke inteligencije u komercijalnim aplikacijama, kao što su prepoznavanje govora i pretraživači.
Veštačka inteligencija postaje sve prisutnija u industriji, a algoritmi mašinskog učenja postaju sve moćniji i složeniji.

2000

Razvoj veštačke inteligencije nastavlja se ubrzano, uz sve veću primenu u automatskom prepoznavanju slika, obradi prirodnog jezika i robotici.
Pojavljuju se tehnike dubokog učenja, kao što su neuronske mreže sa više slojeva, koje postižu impresivne rezultate u mnogim zadacima.

2010

Deep learning postaje vodeća paradigma u veštačkoj inteligenciji, sa velikim napretkom u prepoznavanju slika, obradi prirodnog jezika i autonomnim vozilima.
Kombinacija velikih skupova podataka i moćnih računarskih resursa omogućuje brže obučavanje i primenu složenih modela.

2020

Danas veštačka inteligencija ima široku primenu u različitim industrijama, kao što su zdravstvo, finansije, transport, robotika, digitalni marketing i drugi sektori.
Napredak u deep learning, veštačkoj inteligenciji zasnovanoj na znanju, automatizaciji i većoj dostupnosti podataka nastavlja da oblikuje našu svakodnevicu.
Iako se razvoj veštačke inteligencije proteže kroz više decenija, još uvek ima mnogo prostora za istraživanje i inovacije. Brzi napredak tehnologije obećava još veće mogućnosti primene veštačke inteligencije u budućnosti.

Preporuka za dalje

Kako odabrati naziv domena

Odabir pravilnog naziva domena je ključan korak u izgradnji jakog brenda na internetu. Naziv domena je adresa preko koje će korisnici pristupiti vašem veb sajtu,

Istorijat veštačke inteligencije

Veštačka inteligencija (AI) je multidisciplinarna grana računarstva koja se bavi stvaranjem inteligentnih sistema koji mogu donositi odluke i izvršavati zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju.